måndag 4 maj 2015

Solskydd – kläder eller kräm

Nu är det dags att börja tänka på solskydd igen. Det finns några olika metoder att skydda sig mot solen, förutom att hålla sig i skuggan eller inomhus.
Det är viktigt att ens solskydd skyddar mot både UVA-strålar och UVB-strålar.
UVA gör en brun och rynkig. Det är också UVA som kan ge cancer och som kan brytas ner till D-vitamin i huden. Både bra och dåligt alltså.
UVB gör att man bränner sig och blir röd. UVB kan också ge rynkor och cancer, samt bilda D-vitamin. Det är också UVB som kan öka mängden pigment i huden.

Kemiskt skydd
I ett kemiskt solskydd absorberar molekylerna i solkrämen solstrålarna och omvandlar denna till oskadlig strålning. En kemisk reaktion i huden alltså.

Fysikaliskt skydd
Här är det partiklar av titandioxid som skyddar genom att reflektera skadlig strålning från huden. Titandioxid skyddar mot UVB-ljus. Om det är tillräckligt små partiklar skyddar de mot UVA-ljus också. Ett annat sätt för att få titandioxid att skydda mot UVA-strålarna är att fästa aluminium på, hur det nu går till.
Zinkoxid skyddar bra mot UVA-strålning också, men det har under några år varit otillåtet i solskyddsprodukter eftersom man varit osäker på om zinkoxid i framförallt nanoform kan passera in i hudcellerna och ge upphov till cancer. Zinkoxid är dock tillåtet när det inte används som solskydd, och det verkar som om det kommer bli tillåtet i solskydd igen också. Det råder även tveksamheter kring miljöpåverkan ang zinkoxid.

Vegetabiliska oljor
Det verkar som att en del vegetabiliska oljor kan skydda mot solen, men riktiga vetenskapliga studier saknas. Om det funkar så borde det vara en form av kemiskt solskydd, eftersom det inte finns några reflekterande partiklar i olja.

Kläder
Beroende på hur tjockt tyg det är i kläderna ger dessa ett visst skydd.

När vi var i Thailand i vintras använde jag en kombination av hemmasydda solskyddskläder och sollotion från Eco Cosmetics och jag brände mig inte en enda gång på tre veckor. Eco Cosmetics har blivit en riktig favorit här, eftersom den funkar toppenbra och för att man inte blir alldeles vit av den. Min tidigare solkräm kallade min man för T-shirt på burk...

Det är väldigt enkelt att sy egna solkläder. Ta två fyrkanter tunt tyg, sy ihop över axlar och i sidan. Om man vill kan man dekorera med nåt band.

Två bitar tyg, en axelsöm och en söm i sidan – vips så har man ett solskydd.


Summa summarum

Sola lagom, och en massa bra grejer händer. Sola för mycket och du blir rynkig och kan få cancer.
Skydda dig om du ska vara ute länge, eller när solen är som starkast. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar