tisdag 1 december 2015

Grön ärtsoppa med rökt lax och topping av quinoa och alger.

En enkel och festlig måltid för alla pescetarianer (eller Stockholmsvegetarianer som en del säger, dvs de som äter vegetariskt med fisk och skaldjur).

Jag hade bara vit quinoa, till den här rätten hade det egentligen varit snyggare med röd.
Och jag använde hizikialg, eftersom det var vad jag hade hemma. Det är enklare med arame annars.

GRÖN ÄRTSOPPA

3-4 portioner

  • 500 g frysta gröna ärter
  • 1/2 liter hönsbuljong 
  • 2 dl grädde
  • tabasco
  • tryffelolja
  • svartpeppar


  1. koka upp ärterna i buljongen
  2. ta bort från värmen och häll i grädden
  3. mixa soppan slät och koka sen upp den igen
  4. smaksätt med några stänk tabasco, lite svartpeppar och ringla över tryffelolja

TOPPING


  • 2 portioner quinoa
  • en stor nypa aramealg (eller hizikialg)
  • en liten vitlöksklyfta, pressad eller riven
  • smör att steka i


  1. koka quinoan enligt förpackningen
  2. koka hizikialgen enligt förpackningen (aramealg behöver inte förberedas)
  3. fräs alger och quinoa i generöst med smör en stund innan du pressar i vitlöksklyftan. Låt den fräsa med utan att brännas. 
  4. salta lite
Servera soppa med topping och kallrökt lax.

4 kommentarer:

  1. Jag borde göra mera soppa, finns ju så många bra vegetariska varianter. 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst gör det :)
      Just den här varianten gör jag ofta, men med olika frysta grönsaker, broccoli t ex. Det passar om grönsakerna legat lite för länge i frysen och blivit lite tråkiga.

      Radera
  2. Inte mina smaker, men vilket proffsigt upplägg på maten du gjort, skulle passa i vilken fin kokbok som helst! :)
    Men instämmer med Malin, borde göra mer soppa, eller borde göra soppa är mer korrekt eftersom jag aldrig gör det ;)

    SvaraRadera