söndag 31 maj 2015

Saltå Kvarn Smakråd och olivolja mandarin

Koppkladdkaka
För nån månad sen fick jag reda på att jag blivit utvald att vara med i Saltå Kvarn Smakråd 2015. Vi är 32 st som under året kommer ses tre gånger och få olika uppdrag däremellan. Ett av de första uppdragen var att göra något med Saltå Kvarns smaksatta olivoljor. Vi fick tre stycken med oss hem – Mandarin, Basilika och Citron. Jag älskar dem, så himla fin smak. Särskilt mandarinoljan var en ny och spännande smakkombination, så den har jag börjat experimentera med. Här kommer två goda recept. Dressingen till salladen ihop med rostade hasselnötter är en höjdare man kan ha på vilken sallad som helst. Eller som ena dottern sa: Den är så god att man vill dricka upp den.

Koppkladdkaka mandarin

• 1 dl maizena
• 1 tsk bakpulver
• 1 dl strösocker
• 2 ägg
• 1 tsk vaniljsocker
• 2 krm salt
• 1 dl hasselnötsmör
• 0,75 dl mjölk (valfri sort, jag tog havre)
• 0,75 dl Saltå Olivolja Mandarin
• 3 msk kakao

- Rör ihop alla ingredienser med elvisp
- Fördela i sex små kaffekoppar, de ska vara halvfulla
- Mikra på full effekt två i taget, ca 1 minut. Mikrandet ska avbrytas precis när kakan stigit till max och börjar sjunka, då är den lagom kladdig.

Sallad med ugnsbakad färskpotatis, rostade hasselnötter och mandarindressing

DRESSING
• 0,75 dl Saltå Olivolja Mandarin
• 2 msk Saltå Balsamico vinäger
• 2 msk honung (smält)
• 1 chilifrukt (finhackad, ta bort frön om du vill ha mildare)
• 1 tsk flingsalt
• 1 krm svartpeppar

SALLAD
• ca 1 kg färskpotatis
• 50 g rostade hasselnötter, grovt hackade
• 2 st avokado
• ca 50 g gröna små blad, ruccola, mache mm

- Vispa ihop dressingen i en salladsskål.
- Tvätta potatisen och torka den lätt.
- Lägg ner potatisen i dressingen och vänd runt, lyft ur potatisen och lägg på en plåt. Spara resten av dressingen i skålen. Salta lite på potatisen, och baka i ugnen ca 25 min, 200 grader.
- Ta ut potatisen och låt svalna lite.
- Kärna ur och delar avokadon.
- Blanda ner potatisen i dressingen.
- Blanda i salladsblad och avokado.
- Strö över nötter.

Vi åt en stekt biff till.

2 kommentarer:

  1. Låter kul att vara med i ett smakråd! :)
    Spännande recept också!
    Kladdkaka med olivolja låter verkligen ovanligt, men måste väl vara något särskillt när den är smaksatt med mandarin helt enkelt.
    Låter inte som om mandarin och olivolja skulle passa i hop ens...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oljan smakar mer mandarin än oliv och passar väldigt bra med sin mandarin(apelsin)-smak ihop med choklad. När den används till potatissalladen blir mandarinsmaken inte lika framträdande utan mer subtilt "något gott" som passar väldigt bra ihop med rostad hasselnöt :)

      Radera