fredag 26 juni 2015

Nya regler kring konserveringsmedel i kosmetika

Jag har under många år sett trenden att parabener som konserveringsmedel får allt sämre rykte. Och jag har några gånger skrivit hur synd det är att alla parabener klumpas ihop under samma paraply, eftersom de är så olika. Några parabener har visat sig ha hormonpåverkan, helt klart. Det är de fettkonserverande parabenerna propyl- och butylparaben som är vanligast. Men de kosmetiska produkter som mest behöver konserveras är produkter med vatten i, och här funkar etyl, och metylparaben. Etyl- och metylparaben är två extremt testade konserveringsmedel och gång på gång kommer man fram till att de anses som säkra att använda. Men eftersom många konsumenter har lärt sig att rata alla parabener så är det svårsålt även med etyl- och metylparaben i ingredienslistan. I stället har de gamla värstingarna methylisothiazolinone och methylchloroisothiazolinone börjat användas alltmer.

Nu kommer dock nya regler för hur konserveringsmedel får användas. Methylisothiazolinone och methylchloroisothiazolinone får bara användas i produkter som sköljs av huden, eftersom det är så allergiframkallande ämnen. Detta börjar gälla 16 juli 2015. 16 april 2016 ska det vara genomfört i alla led. Diskussioner förs även att helt förbjuda ämnena i kosmetika. Jag undviker dem helt.
Läs mer hos Läkemedelsverket.

För de fettkonserverande parabenerna propyl- och butylparaben har från och med 16 april 2015 nya regler börjat gälla. Halterna av propyl- och butylparaben får inte överstiga 0,19 procent tillsammans. Och i produkter som är avsedda att lämnas kvar på huden på barn under tre år, i blöjregionen, får ämnena inte finnas alls.
Konstig distinktion, det där med blöjregionen :)
Läs mer hos Läkemedelsverket.

Det är ju lätt när man läser sånt här, att få lite kemikalieskräck och tänka att det där med konserveringsmedel låter läskigt och farligt. Och ja, det är problem med konserveringsmedel. Ihop med parfym är det de mest allergiframkallande och hudirriterande ämnena. Men det är inte okomplicerat med naturliga konserveringsmedel heller. Många eteriska oljor har hormonstörande egenskaper t ex. Grejen med konserveringsmedel är att de per definition är giftiga och farliga eftersom deras uppgift är att döda mikroorganismer (som för övrigt kan vara långt skadligare än konserveringsmedlen). Därför fortsätter jag vurma för de välbeprövade etylparaben och metylparaben. Även fenoxietanol tycker jag är okej, eftersom det är hyfsat välundersökt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar