torsdag 19 mars 2015

Eko reko shopping

Nu har jag shoppat vårgarderob, ekologisk vårgarderob :)
Det är fortfarande lite begränsat utbud av ”vanliga” snygga kläder som är etiskt och ekologiskt producerade, men det kommer mer och mer. Jag har handlat lite grejer från http://ecosphere.se och https://lotuseco.se.

Det började med ett par jeans från Ecosphere som tyvärr inte passade, så jag skickade tillbaka dem. Vilket på ett sätt var bra, för då fick jag ju testa det också och det funkade bra. Jag returnerade varan och fick snabbt tillbaka pengarna på kontot (betalade via Klarna).
Upplevelsen av Ecosphere är enbart positiv. Pernilla, som driver webbshoppen, håller en fantastiskt hög och snabb servicenivå och jag hoppas att företaget kommer att gå bra. Ungt företagande, kvinnligt företagande och etiskt företagande är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Jeans är svårt att köpa på nätet, så efter att jag skickat tillbaka par nr ett (ett par Kuyichi) så var Pernilla så snäll att hon kom förbi mitt jobb med några andra jeans att prova. Ett par Monky Genes storlek 28" och ett par 29". 29" satt perfekt, men var tyvärr fel färg. För dig som vill jämföra storlekar så var jag tidigare på dagen och provade ett par Levi's Hi-Rise Skinny 27" som satt väldigt tajt men det skulle vara så sa säljaren. Så, när Monky Genes kommer in i rätt storlek och färg tänker jag slå till på ett par sådana.
Men, det blev ju lite annan shopping ändå. Jag skriver storlekar för att den som är intresserad ska få en hum om passformen, eftersom det där med storlekar är en djungel. Jag brukar normalt ha ca medium på underkroppen och small på överkroppen.

UPPDATERING
Hej och hå, nu har jag lagt in lite bilder också. Det syns att jag inte känner mig så bekväm med att vara med på bild ;) men hoppas det syns hur kläderna är i alla fall.

Shopping från Ecosphere

Kuyichi Colleen Tee, t-shirt med "YAY!"- tryck på bröstet, ekologisk bomull.
Storlek small
Rätt rymlig i stroleken. Den här blir man glad av att ha på sig. Som när man tvingar sig att le, man blir glad på riktigt till slut. Och folk man träffar på under dagen blir glada och positiva, yay!
Traska in med den här på ett viktigt möte, och tonen blir positiv direkt liksom :)


Svart t-shirt med kort ärm från Kuyichi, lin.
Storlek Xsmall
Rätt rymlig för att vara xs. Lin är verkligen ett så snyggt material, känns som en riktigt snygg lyxig tee.
Kuyichi t-shirt
Kuyichi t-shirt


Draperad kofta, ekologisk bomull.
Storlek medium
Tidlös, supermjuk och skön. Den här har jag både på jobbet och till hemmamys. Hade den funnits i small hade jag nog tagit det, men medium funkar också.
draperad kofta
draperad kofta

Jag provade även en jacka, som var otroligt fin i kvaliten, men jag tycker jag har lite för smala axlar för att modellen ska passa mig.

Sen har jag shoppat en del från LotusEco också. Snabb leverans, men betalning med faktura saknas.


”Teresa” röd klänning i ekologisk bomull, trikå.
Storlek 36-38
Älskar den här klänningen, och det känns så bra att säga att den är ekologisk, när man får komplimanger.

”Adele” mörkblå byxa.
Storlek 38-40
Små storlekar. Snygg favvobyxa. Lite lyster i tyget som jag gillar, den här byxan kan man lätt klä både upp och ner så att den passar till allt.

Jag är såå nöjd med min nya garderob :)


Lite mer.
En väldigt bra bok som bland annat berör de arbetsförhållanden som många textilarbetare har i Bangladesh är Innan floden tar oss. Jag rekommenderar den varmt.

9 kommentarer:

  1. Kul att läsa om lite eko klädshopping. Finns ju mycket fint på nätet, men jag drar mig att handla kläder på nätet just för det här med storlekar. Låter som vi ligger ganska lika i storlek. Bra och veta. :-) Jag brukar ha 27-28 i jeans. x-small eller small på överkroppen och small-medium på underkroppen. Beror ju så mycket på vad det är för typ av plagg. Jag gillade flera saker du köpt. Klänningen var fin, men synd at de inte har en bild på hur den sitter på. Det är alltid bättre när kläderna har en modell de sitter på så man kan få en bättre uppfattning om hur kläderna sitter.
    Jag har kikat lite på ASOS som har en liten avdelning som heter green room. Jag har storlek UK8 för referens. köpte en klänning dörifrån deras vanliga kollektion och fin kavlite, ,men jag har ännu inte köpt något från Green Room så vet inte deras kvalite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag brukar också dra mig för det pga att det är svårt med storlekar. Men det gick ju smidigt att skicka tillbaka :)
      Jag ska försöka få till lite bilder från shoppingen, men det är ju så svårt att ta bilder på sig själv, gillar det inte :)
      Bra att veta att vi har liknande storlek, är du lika lång som jag också? Jag är 178 cm. Ska kolla lite hos ASOS också, tack för tips!
      Röda klänningen är rätt liten i storleken. Jag skulle säga att överdelen är ca 34-36 och sitter rätt tajt. Modellen är rätt tacksam. Kjolen är så vid och klockad att man kan ha rätt stor rumpa innan den blir för tajt ;)

      Radera
  2. Nej, jag är en liten kortis jämfört med dig. ;-) Jag är 164 cm. Jag har lite problem med kjollängder. Kjolängder som på modellerna är uppe på halva låret brukar gå mig till knäna och kjolar som går till knäna på modellerna brukar sluta på halva smalbenet på mig. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan få några centimeter av mig, så att jag kan gå i högklackat lite oftare utan att känna mig som flaggstång :D
      Nu har jag lagt in en bild på röda klänningen i alla fall. Den är knälång på mig, så kanske en bit ned på vaden på dig då :)
      Den är inte så lång i livet i alla fall, så där borde den passa även om man är kortare.

      Radera
  3. Vad bra med bild! Såg ännu finare ut nu när man fick se den på en riktigt levande modell! :-)
    Jag får kika på den och fundera på om jag orkar lägga upp den. Jag tycker det blir fel längd när det blir på halva vaden. Lite därför som jag handlade på ASOS. De har petite variant på en del kläder som då är lite kortare på klänningar.
    Hihi, du gör precis som jag gör när jag tar kort på mig själv och kläderna. Man håller kameran framför ansiktet ;-)

    SvaraRadera
  4. kul med tips och bilder! :)
    Har aldrig beställt kläder från nätet, men eftersom det funkat bra för dig att skicka tillbaka om storlekarna inte passar låter det ju lovande och något som kan bli av för mig i framtiden med.

    Undrar just om färgerna på kläderna har något med eko att göra dock, det vanliga är ju tyvärr att materialen i kläderna är eko, men inte färgen som ju då kan vara väldigt giftig hur som helst :(

    Förresten, verkar som om både du och Malin har liknande storlek på kroppen som jag har också! ;) Fast jag är ca 168 cm lång, så det är där olikheterna mellan oss finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig tänkt på, med färgerna. Undrar hur det står till med det? Det är ju många aspekter att ta hänsyn till när man köper kläder, och den största anledningen till att jag köper eko/fairtrade är att de som jobbar med framställningen ska ha vettiga arbetsvillkor. En del av vettiga arbetsvillkor är ju att slippa hålla på med giftiga färger. För min egen del är jag inte så orolig.

      Radera