lördag 17 oktober 2015

Raw bollar med lakritsrot

Ännu en variant på raw bollar som har blivit så populärt. Om man ska äta godis eller vill ha snabb energi är raw godis det bästa, tycker jag. Och godast blir det om man gör själv. Raw bollar brukar ha dadlar och nötter som bas. Dem man köper har oftast cashewnötter som grund, och det kan bli lite lamt i smaken. Jag föredrar blandade nötter och helst då valnöt och hassel. Sen kan man krydda med valfritt gott. Kanel och kardemumma är en favorit här. Eller citronskal. Den här gången har jag kryddat med lakritsrotpulver. Tänk på att det inte är samma sak som lakritspulver, som är ett starkare extrakt. Om du använder lakritspulver kommer bollarna smaka ännu mer lakrits och du behöver minska pulvermängden något.
Raw bollar framhålls ibland som sockerfritt godis. Det är lite vilseledande eftersom dadlar innehåller glukos och fruktos precis som vanligt strösocker och annat som smakar sött. Det påverkar alltså kroppen på samma sätt.

Lakrits kan användas mot olika magproblem – till exempel magsår, inflammerad tarm eller dålig matsmältning. Dock ska man vara försiktig då för stort intag kan ge högt blodtryck och saltrubbningar i kroppen.

Raw bollar med lakrits


  • ca 100 g blandade nötter
  • ca 6 st dadlar
  • 1/2-1 tsk lakritsrotspulver
  • 1/2 krm salt
Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa tills du fått önskad konsistens. Om dadlarna är väldigt torra kan du behöva tillsätta nån matsked vatten.
Rulla bollar och ät direkt :)

2 kommentarer:

  1. Raw food bollar är så smidigt att ha som ett litet mellanmål. Massa variationer och så smidigt att ha med sig. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Problemet för mig är att det blir inget att ta med sig, jag äter upp allt direkt :)

      Radera