tisdag 8 oktober 2013

Kroppen – konstatera och acceptera

Yin och Yang – balans
Din kropp. Förundras du över miraklet inland? Hur varenda liten cell i dig arbetar, samarbetar i hela din organism för att hålla balans. Skapar nya celler, lagar, återställer, rättar till.

Ställ dig framför spegeln och titta. Se. Se, utan att värdera. Konstatera bara som ett litet barn hur allt ser ut. Var glad för allt som fungerar på dig. Se in i dina egna ögon. Bara du vet allt de har sett. Du har ögonfransar som hindrar smuts från att ramla in i ögonen. Du har en sinnrik näsa. Den kan både känna dofter och ge dig renad luft genom ett filter av flimmerhår. 
Dina läppar. Som så känsligt kan smaka och smutta om det du ska äta är bra, lagom varmt och så vidare. Men även smaka på den du vill vara nära, knyta starkare band till. 
Dina händer, som kan användas till så mycket. Fin beröring. Eller till att bära tunga saker. 
Och hela tiden slår ditt hjärta, utan att du behöver tänka på det alls. Om du anstränger dig slår det automatiskt snabbare så att dina muskler får mer syresatt blod. 

Din kropp skickar signaler till dig, för att du ska kunna ta hand om den på rätt sätt. Behöver du vila blir du trött. Du kan strunta i signalerna, men till slut kommer din kropp knocka dig med feber och influensa eller nåt annat tills du stannar upp. Lita på din kropp. Den är klok. Och tålig. Den anpassar sig, rättar till och justerar. 
När du känner dig nedstämd och moloken, ge upp och kura in bland mysiga kuddar, goda teer och böcker. Men se också dig själv och dina problem i ett större perspektiv, i en värld där människor klarar alla möjliga hemskheter och motgångar. Du är också människa – tålig och anpassningsbar och klarar mer än du tror. Hitta balansen mellan din svaghet och styrka. När du känner dig nedstämd, gråt en dag, men ge dig sedan ut i världen igen och förundras över miraklet som är du.

Tyck om dig själv. Du är ett mirakel, och ingen kan ta din plats. 

3 kommentarer: