lördag 11 juli 2015

E-nummer – farligt eller harmlöst?

I appen E-fritt ser man
enkelt vilka E-nummer
som är okej. 
E-nummer, tillsatser – sminkad mat, typ.
Är det bra eller dåligt? Det finns så klart inget enkelt svar på den frågan. En del tillsatser är ytterst tveksamma och utreds av EFSA, andra är rätt harmlösa eller rent av nyttiga. C-vitamin och E-vitamin (E 300–E 304 och E306–E 309) till exempel, eller färgämnena klorofyll (E 140) och betakaroten (E 160a) är inget att oroa sig för, förutom att färgen kanske förskönar något som är lite färglöst. Vitaminerna används som antioxidanter, ungefär som när man droppar lite citronsaft på en nyskivad avokado för att den inte ska bli mörk. Ytbehandlingsmedel som bivax (E 901) behöver man inte heller oroa sig för.

Men det finns helt klart en del som är tveksamma. Ofarliga röda, orangea och gula färger kan man få från betanin och karotener (rödbetor och morötter, typ), men de tveksamma AZO-färgerna ger också röda och gula färger.  De kan ge överkänslighetsreaktioner eller hyperaktivitet hos barn.

Blå färgämnen är också oftast mer eller mindre problematiska och är förbjudna i många delar av världen. 

Jag har också sett några gånger att tillverkare blandar E-nummer och namnet (man får skriva antingen E-nummer eller namn i innehållsförteckningen). T ex på en förpackning med bakverket dammsugare stod först klorofyll, därefter kom E 133 som är briljantblå och kan orsaka allergiska reaktioner. Man kan ju lite konspiratoriskt tro att dom skriver så för att det ska verka som att det bara finns det positivt klingande klorofyllet i som färgämne och att man ska luras tro att klorofyll och E 133 är samma sak.

Det finns över 300 godkända E-nummer (varav KRAV godkänner 46 st) och det finns väl roligare saker att lära sig utantill än dessa. Så klart finns det en app för att få lite hjälp :)
E-fritt är en app där man bland annat kan hitta alla E-nummer med en väldigt fiffig märkning i form av grönt, gult eller rött ljus. Enkelt och bra!
Appen hittar du här för iPhone och Android.

Personligen tycker jag det känns angeläget att äta så rent och bra som möjligt. Samtidigt får man komma ihåg (såvida man inte är allergisk) att det trots allt är godkända ämnen och om man enstaka gånger, som jag nyligen, råkar köpa blå halstabletter så är det inte hela världen. Man får inte låta nocebo-effekten bli skadligare än E-numret :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar