onsdag 28 augusti 2013

Äta bör man, annars dör man

Du är vad du äter, så det gäller ju att peta i sig rätt saker. Fisk är ju bra, då får man i sig omega-3. Men inte fisk som har miljögifter i sig, och inte fisk som är odlad... eller var det tvärt om? Odlad fisk är bättre ... för miljön eller? Kanske ska ta omega-3kapslar i stället. Men det var ju inte bra, då rovfiskar man utanför Afrikas kust så att fisken tar slut där. Lika bra att bli vegetarian. Fast då var det det här med sojan. Nåt med hormoner som inte var bra? Och sojaodlingen är visst inte så bra för regnskogarna i Sydamerika, dom skövlas.

Fett måste man få i sig också. Nyttiga fetter. Sådana som dom äter runt Medelhavet, olivolja och så. Eller var det den som innehöll för mycket omega-6? Så att man fick inflammationer i kroppen? Mättat fett kanske det ska vara? Eller får man förhöjt kolesterol och hjärtinfarkt då? Men det gällde väl inte kvinnor och äldre? När räknas man som äldre?
Men frukt och grönt är nyttigt. Fast inte giftiga bananer och vindruvor. Och sen skulle man bara äta grönsaker som växer ovan jord, eller? Men rödbetor var ju bra, nitraterna gör en uthålligare tydligen.

Enligt makrobiotisk kost ska man äta mycket råris och säd. Fast säd var ju inte bra, innehåller fytinsyra som hämmar upptaget av mineraler. Räcker det om man lägger i blöt över natten så att fytinsyran bryts ner?

Bär är väl bra i alla fall. Men man får passa sig så att man inte får sådana som är vattnade med EHEC-vatten.

Mjölk är väl bra. Innehåller allt utom c-vitamin. Paprika innehåller c-vitamin, men det var visst också väldigt besprutat. Pastöriserad mjölk får mer finfördelade molekyler så att den accepteras lättare av vår kropp, ungefär som modersmjölk. Det var bra. Eller var det just det som inte var bra? Att kroppen liksom blir lurad?

Fasen. Var det OK med broccoli?

2 kommentarer:

  1. Precis så förvirrande är det!
    Alla går ju inte runt och tänker på det/har koll, men när man har koll och typ läser allt (jag) blir det ju bara to much!
    Broccoli är inte bra om man har problem med sköldkörteln förresten ;)
    Sen ska man ju inte Omega-3 ihop med socker,(man ska ju visserligen inte äta socker..) för då tas det inte upp bra och en massa annat som inte ska ätas i hop för att det inte tas upp o.s.v...

    SvaraRadera