tisdag 20 augusti 2013

Placeboeffekten – den självläkande kroppen


Ibland, när man hör att någon blivit frisk genom att prova alternativmedicin av något slag säger skeptikerna, "Det är bara placeboeffekten". Vadå "Bara"? Jag tycker det är jättehäftigt, att kroppen läker sig själv genom någon slags positiv förväntan. Det är nämligen klarlagt att det inte enbart är en psykologisk effekt, att man känner sig bättre, det går även att mäta rent fysiskt att personen blir bättre.


Även inom den traditionella vården märker man att placebo har effekt. I en studie kunde man till exempel visa på att bemötandet av läkaren var viktigt för tillfrisknandet. 

Patienter med IBS (irriterad tarm) delades in i tre behandlingsgrupper: 
1) uppföljning utan behandling
2) skenakupunktur med en kort och formell insats av akupunktören 
3) skenakupunktur med en omfattande konsultation karakteriserad av lugn, ro, empati och gott om tid, dvs något slags idealisk psykologisk interaktion mellan patient och terapeut.

Andelen där patienterna upplevde förbättring i de tre grupperna var 
1) 28 procent
2) 44 procent
3) 62 procent

Men även när man inte själv är medveten om påverkan så påverkas man. I en annan studie kopplade man ihop smärta med bilder. Försökspersonerna fick se två tydligt synliga bilder föreställande olika neutrala ansikten som associerades med hög eller låg smärta (genom temperatur).

Därefter visades samma ansikten, men denna gång kopplades bilderna samman med en och samma medelstarka temperatur. Resultaten från testen bekräftade att minskad smärta och ökad smärta uppstod när deltagarna såg bilderna för låg re­spektive hög smärta, trots att temperaturen var densamma.

När man sen gjorde ett nytt experiment med en ny grupp, användes bilder som i det tidigare experimentet, men man visade bilderna så kort tid att försökspersonerna inte kunde uppfatta dem. Trots detta upplevde försökspersonerna hög och låg smärta när respektive bild användes även när temperaturen var densamma.

Jag tycker detta är oerhört intressant och hoppas att det forskas mer på det. Kroppen är fantastisk och har en oerhörd förmåga att läka under rätt förutsättningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar