lördag 24 augusti 2013

Lammlägg och rotfrukter – billigt och nyttigt


Lamm är bra kött, eftersom de flesta lamm får gå ute och äta gräs hela sommaren. Då bildas omega-3 i köttet och det behöver vi få i oss. 
De billigaste delarna är de som behöver koka länge för att bli mört, lammlägg t ex.

När jag lagar mat så mäter jag i stort sett aldrig, så "recepten" här kommer mest bli som inspiration.

Lamlägg med rotfrukter

  • Två lammlägg
  • Gula lökar
  • Två vitlöksklyftor
  • Morötter
  • Rosmarin
  • Rödvin
  • Salt & peppar
Salta och peppra lammläggen och bryn den i smör. 
Lägg läggen i en liten ugnsfast form och lägg i skalad halvad lök och morötter.
Fyll halva formen med rödvin.
Ställ in i ugn, 150 grader i ca två timmar. Vänd på läggen efter halva tiden.

Gör en sås på skyn genom att reda av med lite maizena och smaka av med ljus soja.
Servera med klyftpotatis.

2 kommentarer:

  1. Mmm, låter mycket gott! Längtar nästan lite till hösten när det blir gryt-dags igen. Jag försöker också att välja lamm framför nöt (fläsk undviker jag helt) med tanke på hur de föds upp. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera